Google Pixel 5 ще работи със Snapdragon 765?

От началото на 2020 година, почти непрекъснато се чува нещо за Pixel 5 и Pixel 4a на Google. Един от “смущаващите” слухове е, че Google Pixel 5 няма е сред “лигата на джентълмените” с топ хардуер за 2020 година. Звучи малко парадоксално, като се има предвид, че Pixel серията, винаги е била като визитка картичка и като пример от Google, за това, какво би трябвало да правят останалите производители на смартфони.

Оказва се, че тази информация, може и да е вярна…

Според нова информация от XDA (чрез cstart27), Pixel 5 ще работи с чипсет от високия среден клас – вероятно Snapdragon 765. Това би означавало, че смартфонът автоматично ще отпадне от класацията с топ устройства на пазара.

cstart27 е намерил информацията в изтеклата Google Camera 7.4. Вътре е отбелязано, че “sunfish” моделът ще работи със Snapdragon 730 чипсет, докато “redfin” и “bramble” моделите ще работят със Snapdragon 765 чипсети. За тези, които не следят темата, имайте предвид, че “sunfish” на практика е Pixel 4a, а “redfin” и “bramble” са съответно Pixel 5 и Pixel 5 XL.

Имайте предвид, че Snapdragon 765, Snapdragon 765G и Snapdragon 768G на практика са доста сходни и лесно заменяеми чипсети. Повече за разликата между тези три чипсета, можете да прочетете тук. Т.е – в крайна сметка, Pixel 5 смартфонте може да работят с всеки един от трите чипсета, без значение какво точно пише в кода на Google Camera 7.4.

Нашето мнение…

Приемайки информацията за факт, то Google Pixel 5 и Google Pixel 5 XL вече ще са във високия среден клас и не биха могли, да се сравняват с топ моделите на Samsung, Realme, Xiaomi, Huawei, LG, Sony и други.. Дали тези производители, разчитайки на увеличаване на пазаряния си дял, доволно потриват ръце в този момент? Възможно е…

Не пропускай:  Списък с игри, поддържащи по-висока честота на опресняване на дисплея

Не е задължително да са прави обаче…

Нека се върнем в началото на статията. Цитирам “Pixel серията, винаги е била като визитка картичка и като пример от Google, за това, какво би трябвало да правят останалите производители на смартфони”…

Ето няколко спонтанни въпроса:

  • Ами ако това важи и сега и то с пълна сила?
  • Ами ако Google са си направили добре домашното и са прецелини, че хардуерър е изпреварил софтуера и средният клас вече е предостатъчен за повечето потребители?
  • Ами ако средният клас се превърне в новия “хит” и изпревари високия, премиум сегмент, особено сега – в пост-коронавирусното близко бъдеще?
  • Ами ако Apple са пуснали iPhone SE 2020 с топ хардуер на ниска цена, за да са актуални в период в който средния клас е “цар” и Google са преценили, че са прави и искат да предложат достатъчно добра алтернатива?

Все въпроси над които е добре да се замислите…

Цени. Очаквания.

Колкото до цените, все още няма официална информация. Говори се, че Pixel 4a 64GB ще струва около 300 щатски долара, Pixel 4a 128GB – 350 долара, а Pixel 5 ще стартира с цена от около 700 долара. Тепърва ще разберем, каква точно сметка си правят Google и дали ще излезе вярна…