HP: Сделката между Google и Motorola е краят на open source Android платформата?

    По време на събирането на партньорите на HP в Лас Вегас, Meg Whitman, CEO на компанията, е споделила с присъстващите, че сделката на Google с Motorola ще доведе до превръщането на Android от open source платформа в затворена платформа, каквато е iOS. Това е в контраст с webOS платформата, която е open source. HP купи webOS платформата, но малко след като пусна на пазара своя първи webOS таблет, компанията реши да спре работа по webOS устройствата, а малко по-късно направи платформата open source.

    Meg Whitman смята, че има място за още една голяма мобилна платформа. Според нея, решението на HP да направи webOS open source платформа ще има ефект след три – четири години.

    Сделката между Google и Motorola притеснява много хора. Ако Google даде някакво предимство на Motorola пред останалите производители (като HTC, Samsung), компанията рискува да отдалечи тези производители. Има опасност те да изберат друга мобилна платформа, която да използват в своите устройства. Android платформата и без това има доста проблеми, които са причинени от множеството дела срещу платформата за нарушаване на различни патенти.