Huawei задминава Samsung като най-голям производител на смартфоните в света

Huawei са задминали Samsung и са производител номер 1 в света за Q2 на 2020 година. Информацията идва от доклад на Canalys и на практика затвърждава позицията на Counterpoint Research, че Huawei са номер 1 по продажби за месец април, 2020г.

Canalys заявяват, че за първи път от близо десетилетие, компанията различна от Samsung и Apple, води тримесечната световна класация по продажби на смартфони. Huawei са продали общо 55.8 милиона смартфона през Q2 на 2020 година. За сравнение, Samsung са продали общо 53.7 милиона смартфона.

Причинте за това “рокадо” са донякъде логични – Huawei са супер сила в Китай, а Китай бе сред първите държави, които до голяма степен се възстановиха от последиците от пандемията. В останалите части на света, търговията като цяло бележи спад, който се отразява на продажбите на смартфоните. За да си представите ситуацията по-добре, имайте предвид че Samsung държат по-малко от 1% от пазара в Китай.

Не пропускай:  Официалният сайт на Huawei Harmony OS е лайв

Анализаторът на Canalys, Ben Stantion, коментира:

“Ако не беше COVID-19, това нямаше да се случи”

Добавя още, че не е ясно, дали Huawei ще могат да поддържат тези резултати в пост-пандемична обстановка. Тъй като все повече държави се възстановяват икономически от упадъка, забраната на Huawei да продават в САЩ вероятно ще продължи – успехите на Huawei вероятно ще са временни.