На 15 септември влиза в сила втори кръг от санкции на САЩ срещу Huawei

15 септември вероятно ще се окаже един от най-мрачните дни в история на Huawei. Тогава влиза в сила втория кръг от санкциите на САЩ срещу китайската компания. След 15 септември, Huawei няма да могат да купуват редица компоненти и софтуер, създадени с помощта на американски технологии и оборудване. Не е изключено, някои от доставчиците да получи лиценз от Министерството на Търговията на САЩ позволяващо сътрудничество с Huawei, но е малко вероятно.

Със задълбочаването на проблемите между САЩ и Китай, ще пострадат и други компании, включително американски. Според анализаторите от Omdia, доставчици от Япония, Южна Корея и Тайван, може да пропуснат 26 милиарда долара приходи, защото нямат право да работят с Huawei… Samsung и LG няма да имат право, да продават дисплеи на китайците, SK Hynix ще спрат доставките на чипове с памет и други.

Интересен е и момента с Kirin чипсетите на Huawei. Обикновено, всяка година китайската компанията представя нов Kirin чипсет по време на IFA. Тази година е различно… Kirin 9000 съществува, но ще се предлага в ограничени количества.

Не пропускай:  Официалният сайт на Huawei Harmony OS е лайв

Според доклади на TSMC, в момента се работи денонощно, за да се доставят максимален брой чипове към Huawei, преди 15 септември. Заради забраната на САЩ, TSMC ще произвеждат и изпратят чипове на Huawei до 14 септември включително. От 15 септември, те нямат право, да имат бизнес отношения с Huawei. Китайците сами могат да произведат свой дизайн на чиповете си, но нямат необходимия производствен капацитет.

В контекста на събитията, Yu Chengdong (CEO на Huawei) коментира:

“Тъй като китайската индустрия за производство на чипове не е готова, ние сме изправени пред проблем с липсата на чипове. Единственият проблем сега е производството. В процеса на глобализация, ние сме правили само дизайни на чиповете. Голям урок за нас.”