Qualcomm с детайли за Quick Charge 5

Вчера, Qualcomm представиха Quick Charge 5 технологията си за бързо зареждане, която достига до над 100W скорост на зареждане. В сравнение с предишните си решения, тази нова технология включва редица подобрения – в скоростта на зареждане, подобряване на ефективността на смартфоните при зареждане и различни системи за безопастност.

Компанията очаква, Quick Charge 5 да се превърне в стандарт при зареждането на бъдещите смартфони. Напомнят още, че могат да заредят една 4500 mAh батерия от 0 до 50% за едва 5мин и от 0 до 100% – за 15 минути.

Една от използваните технологии е Qualcomm Battery Saver за управление на здравето на батерията. Представлява интелигентна идентификация на захранването на адаптора и ефективност при зареждане, които помагат на потребителите да удължат живота на батерията.

Представянето на Quick Charge 5 е значително подобрено, спреямо предходното поколение бързо зареждане. Ефективността на зареждане е вдигната със 70%, спрямо Quick Charge 4, а изходната мощност е 10 пъти по-висока от тази на Quick Charge 1. Решението им включва 2S батерия и 20V изходна мощност.

Виж още:  Snapdragon 875, Exynos 2100 и Kirin 9000 са чипсетите в следващите Android флагмани

Скоростта на зареждане на Quick Charge 5 е четири пъти по-висока от тази на Quick Charge 4. Освен това, Quick Charge 5 поддържа и редица функции за безопасност. Това включва 12 нива на защита от високо напрежение, ток и температура, защита от пренапрежение на входа (25V през USB) и 30V (или повече) на изхода при зареждане. Работната температура също е с 10 градуса по Целзий по-ниска, спрямо температурата при Quick Charge 4. Поддържат се двойна/тройна технология на зареждане, адаптивно входно напрежение, 4то поколение алгоритъм за интелигентна идентификация за оптимално волтаж, Qualcomm Battery Saver за удължаване на здравето на батерията и нов, интелигентен адаптор за зареждане. Всичко това, ще работи заедно, за да се увеличи максимално ефективността на зареждане, да се повиши безопасността и да се удължи живота на батерията.

Виж още:  Слух: Qualcomm са получили лиценз за доставка на чипове към Huawei

Quick Charge 5 може да се справи с различни методи на зареждане. Технологията е обратно съвместима с Quick Charge 2.0, 3.0, 4 и 4+. Това автоматично означава, че смартфоните със Snapdragon чипсети на пазара, ще могат да се зареждат с новите адаптори на компанията (естествено, те ще продължат да си поддържат техните скоростти на зареждане).

Quick Charge 5 може да използва пълноценно USB-PD и Type-C технологиите, за да се справи с бъдещите устройства с Android.