Ревю на HP TouchPad – част 3

    Част първа от ревюто на HP TouchPad (направено от колегите от thisismynext.com)

    Част втора от ревюто на HP TouchPad (направено от колегите от thisismynext.com)

    Важни приложения

    Голяма част от приложенията, които можем да видим в webOS телефоните са били променени така, че да бъдат използвани на по-големия екран на таблета. Приложенията calendar, mail, notes, както и други, са преработени и изглеждат доста добре на големия екран.

    Mail

    Още при излизането на първия Pre телефон в Mail приложението липсват някои важни възможности като управление на множество съобщения или threaded разговори. Във версия 3.0 на webOS все още липсват threaded съобщения, което е неприятно за хората, свикнали да използват опцията. Потребителите имат възможност да изтриват или преместват група съобщения. Изживяването е различно и по-интуитивно в сравнение с mail клиентите на останалите мобилни платформи. Използването и възможността на показване и скриване на различни панели при работата със съобщенията, правят нещата прости и елегантни. Приложението не е перфектно. И тук се наблюдава забавяне и забиване, както и на други места в операционната система.

    И най-важното нещо, което липсва тук са threaded съобщения. Би било страхотно, ако хората от HP добавят тази опция, но няма изгледи това да се случи. Threaded съобщения означава съобщенията да се подреждат във вид на разговор, т.е. когато разменяте email-и с даден човек, те да се групират заедно. Така потребителите лесно и удобно могат да проследят своята кореспонденция с даден човек.

    Browser

    Направени са някои големи промени в уеб браузъра на webOS 3.0. Едно от новите неща е поддръжката на Flash. Понякога в началото на клипчето видеото насича или спира, но нещата бързо се изчистват и до края видеото върви доста добре. Направени са промени в дизайна на браузъра така, че да се възползва от по-големия екран на таблета. Работата му е бърза (не колкото при iPad или Android Honeycomb браузърите), но като цяло върви доста добре.

    Bing Maps

    Имплементацията на Bing Maps в таблета изглежда доста солидна. Рефрешването на приложението върви страхотно, а bird’s eye изгледа (нещо подобно на Android 3D maps) е доста полезен. Bing Maps е много по-добър вариант от Google Maps варианта, който можем да видим в по-старите webOS устройства. Нещата не са толкова добри, колкото актуалното Google Maps приложение, но пък определено вършат работа.

    Интеграция на Skype / видео разговори

    HP е интегрирал Skype разговорите в TouchPad. Потребителят трябва еднократно да въведе информацията за своя акаунт в Synergy и контактите от Skype се появяват в устройството. Това означава, че провеждането на Skype разговори е безпроблемно (ако успеете да се свържете). Колегите от thisismynext.com са имали проблеми със свързването, особено при провеждането на видео разговори. HP споделя, че знаят за проблем при провеждането на видео разговори с Mac потребители. При провеждането на разговори между две TouchPad устройства нещата са се случвали значително по-лесно, качеството на звука и картината е било достатъчно добро за чатене, но не толкова добро, като при използване на компютри. Интеграцията на Skype в таблета е била една страхотна опция, но изглежда, че има нужда от оправяне на проблемите при нея.

    Друг недостатък тук е, че изглежда няма начин да изключите отделни акаунти в webOS 3.0. Това означава, че или винаги сте online или offline. Това може да бъде доста неприятно, ако сте пред компютъра, и вашите телефон и таблет са логнати в Skype. Това означава, че и трите устройства ще звънят едновременно.

    Очаквайте продължение на ревюто на HP TouchPad.