Ревю на HP TouchPad – част 4

    Част първа от ревюто на HP TouchPad (направено от колегите от thisismynext.com)

    Част втора от ревюто на HP TouchPad (направено от колегите от thisismynext.com)

    Част трета от ревюто на HP TouchPad (направено от колегите от thisismynext.com)

    Touch to Share / сдвояване с телефона

    Touch to Share технологията е доста интересна, но може би не твърде полезна за момента. Колегите от thisismynext.com са имали възможност да тестват и Pre 3 смартфон заедно с TouchPad таблета. Телефонът и таблетът са били използвани едновременно основно при тестването на тази функция. В момента потребителите могат да прехвърлят уеб страница от телефона към таблета или обратно. Това е готина опция, но е спорно доколко е необходима. Възможността да се прехвърля информация между две устройства като просто допрете устройствата е доста готина, но ще бъде по-полезна, когато можем да прехвърляме файлове, информация за контакти, снимки, видео, музика и други. В момента е готина, но не особено полезна опция.

    Интересна опция е възможността за Bluetooth сдвояване на Pre 3 и TouchPad. Така потребителите имат възможност да провеждат разговори като използват таблета, когато е свързан с телефона, да получават и изпращат SMS-и. За съжаление опцията работи само за текстови съобщения. Ако получите MMS на телефона, просто получавате уведомление за това на таблета.

    Touchstone / безжична клавиатура

    Пичовете от thisismynext.com са харесали Touchstone dock-ът и безжичната клавиатура и то много. Dock-ът е фантастичен, той позволява да поставите устройството хоризонтално и вертикално, без да е необходимо да го включвате някъде или да се борите с кабели. Това означава, че просто можете да сложите устройството върху dock-ът без да се притеснявате как точно сте го сложили, то ще започне да се зарежда. webOS Exhibition режимът е наистина красив и полезен. Фактът, че разработчиците могат да се възползват от режима, е страхотен.

    Те са харесали сдвояването на безжичната клавиатура и dock-ът. Заедно системата изглежда като микро компютър. Клавиатурата е екипирана с различни специални клавиши, които показват card view-то, отварят launcher-а, показват прозорецът с нотификациите, управляват силата на звука, яркостта и други. Когато използвате клавишът за показване на card view, можете да видите card-овете (или картите), да отворите launcher-а, но навигацията все още трябва да се прави с докосване на екрана. Ако HP добави възможност за навигация със стрелките и отваряне на маркираната карта/приложение с Enter бутона, би било доста по-готино. Това е още едно от нещата, които бихме искали да бъдат преработени, но няма изгледи това да се случи. Вероятно не всички ще харесат клавиатурата и dock-ът, но в някои ситуации могат да бъдат доста удобни – ако трябва да напишете множество email-и или пък само един email, но доста дълъг.

    Заключение (на колегите от thisismynext.com)

    TouchPad е далеко от перфектен, дори не е близо до това. Но има невероятни неща в него и заслужава да му се обърне внимание. Това, което HP е успял да постигне само за година с webOS е похвално. Ако компанията оправи бъговете, и то бързо, TouchPad може да стане доста добър и харесван таблет.

    В крайна сметка, стабилността на работата и потребителското изживяване не са на едно ниво с iPad или Galaxy Tab 10.1, въпреки, че много от използваните идеи са по-добри и по-интуитивни от използваните от конкурентите. Това, както и фактът, че има малко качествени приложения при излизането на таблета, правят продажбите му доста трудни.

    Но HP се разочарова от продажбите на таблета само няколко седмици, след като той се появи на пазара. И компанията реши да изостави работата по всички webOS устройства. Което е жалко, защото освен проблемите, върху които трябва да се работи, имаше и някои страхотни неща в тях. Не знаем какво ще бъде бъдещето на webOS платформата, но се надяваме, че тя има бъдеще. Защото в нея са заложени някои наистина страхотни идеи. И тя има потенциала да се превърне в една от големите мобилни платформи. Просто има нужда от от някой, който да оправи бъговете, от производител, който да направи готини устройства, използващи платформата, от разработчици, които да създадат приложения за тази платформа и устройствата, които я използват.