[PR] Samsung Electronics обяви резултатите си за последното тримесечие на 2018 година

samsung

Samsung Electronics обяви финансовите си резултати за четвъртото тримесечие на 2018 г., което приключи на 31 декември, както и за цялата фискална година. Приходите за последното тримесечие възлизат на 59.27 трилиона вона, което е с 10% по-малко спрямо същия период на миналата година, и оперативна печалба от 10.8 трилиона вона или с 29% по-ниски резултати.

За 2018 г. Samsung отчете приходи от 243.77 трилиона вона и оперативна печалба от 58.89 трилиона вона. Така компанията постигна за втора поредна година рекордни финансови резултати, въпреки че неблагоприятните бизнес и макроикономически фактори доведоха до по-бавен растеж през последното тримесечие. През годината Samsung представи множество технологични иновации, които са предпоставка за бъдещ растеж.

Печалбите за четвъртото тримесечие са повлияни от спад в търсенето на чипове за памет, използвани в центровете за данни и смартфоните. LSI системата и леярските предприятия също отбелязаха спад на печалбите поради слаба сезонност.

Общата печалба при дисплейните панели леко намалява поради нарастващата конкуренция между производителите на мобилни дисплеи.

В отдела за „ИТ и мобилни комуникации (IM)“ продажбите на смартфони и цените са отбелязали лек спад през четвъртото тримесечие. Причината е силно конкурентния пазар, въпреки високото сезонно търсене. Независимо от това, мрежовият бизнес съобщи за печалби, водени от 5G инсталации и оборудване, както и за разширяване на LTE мрежите.

Дивизията за „Потребителска електроника (CE)“ отчита тримесечна печалба, водена от високите продажби на премиум телевизори, сред които QLED телевизорите.

В перспектива, Samsung очаква търсенето в бизнеса с памет да остане слабо в първото тримесечие поради сезонността и макроикономическите показатели, както и корекциите на запасите от страна на големите клиенти. OLED рентабилността вероятно ще намалее поради бавните продажби на премиум смартфони и нарастващата конкуренция с LTPS LCD продукти. В същото време, при LCD продуктите се очаква приходите да спаднат, в резултат на мащабно разширяване на капацитета в индустрията.

Печалбите в IM отдела биха могли да се подобрят през първото тримесечие, благодарение на планираното пускане на най-новия и иновативен смартфон Galaxy и въвеждането на комерсиални 5G мобилни услуги в Корея. CE дивизията ще представи нови телевизионни модели и ще се съсредоточи върху първокласните домакински уреди, за да повиши рентабилността в периода на по-ниско търсене на пазара.

За 2019 г. Samsung очаква общите годишни печалби да спаднат поради по-слабите резултати от дейността на бизнеса с памет. Търсенето на продукти с памет и OLED панелите се очаква да се повиши от втората половина на годината.

Съгласно ангажимента си за постигане на устойчив растеж в средносрочен и дългосрочен план, Samsung ще се съсредоточи върху укрепване на съществуващите си лидерски позиции и откриване на нови области на растеж. Компанията планира да стимулира научноизследователската и развойна дейност, да разшири сътрудничеството в областта на външните технологии, както и да продължи да инвестира активно в укрепването на основните си дейности.

В бизнеса с компоненти Samsung ще продължи да подобрява технологията си и да предлага нови решения, за да отговори на нарастващото търсене на автомобилни и AI чипсети. Компанията също така се стреми да въведе нови иновации при OLED екраните за смартфони и да разработи нови приложения.

Тази година Samsung се фокусира да предлага нови продуктови иновации, включително сгъваеми смартфони и микро LED телевизори. По отношение на AI (изкуствения интелект), подобренията Bixby ще дадат възможност за по-голяма свързаност и ще изградят платформа за услуги с AI, която да поддържа повече устройства и приложения. При 5G мрежата Samsung се стреми да задържи позицията си на пазара чрез предоставяне на решения за мрежово оборудване, устройства и чипсети.

Не пропускай:  Oppo изпреварват Apple по продажби за Q2 на 2019 година

През 2018 г. капиталовите разходи на Samsung Electronics възлизат на 29.4 трилиона корейски вона, като от тях 23.7 трилиона корейски вона са разпределени за полупроводници и 2.9 трилиона корейски вона за дисплеи. В бизнеса със запаметяващи устройства капиталовите инвестиции се увеличават леко на годишна база, поради разширяването в района Пионгтек. Капиталовите разходи в леярския бизнес обаче се върнаха на нива от предишни години, тъй като разширяването на 10nm линията беше завършено през 2017 г. Капиталовите разходи за гъвкави OLED панели бяха значително по-ниски от тези през предишната година.

Възстановяване ръста при полупроводниците, наблюдавано и през второто тримесечие

Фирмите от полупроводниковата индустрия отчетоха 18.75 трилиона корейски вона в консолидирани приходи и 7.77 трилиона долара в оперативна печалба през четвъртото тримесечие. Бизнесът със запаметяващи устройства генерира спад на общото пазарно търсене при NAND и DRAM паметта. Причина за това са както макроикономическите показатели на пазара, както и корекциите в нивата на инвентаризацията от клиенти, включително компании за данни и производители на смартфони. За NAND памет общото търсене беше ниско, тъй като големите клиенти решиха да задържат поръчките си в очакване на по-нататъшно намаляване на цените.

Дисплейте подобряват рентабилността си с диференцирани продукти

През четвъртото тримесечие бизнесът за дисплеи и панели отчита 9.17 трилиона корейски вона консолидирани приходи и 0.97 трилиона корейски вона оперативна печалба. Общата печалба намалява малко през това тримесечие спрямо предходното, тъй като продажбите на мобилни дисплеи спаднаха поради нарастващата конкуренция с LTPS LCD панели и въпреки високото търсене на гъвкави OLED панели. За големите дисплеи печалбата се подобри през това тримесечие спрямо предходното, водена от увеличените продажби в премиум сегмента за телевизионни панели с висока резолюция и свръхголеми телевизионни панели.
Мобилният бизнес се стреми към растеж от новите водещи смартфони

Отделът за „ИТ и мобилни комуникации (IM)“ отчита 23.32 трилиона корейски вона консолидирани приходи и 1.51 трилиона оперативната печалба за четвъртото тримесечие на 2018 година. През този период оперативната печалба намалява спрямо тази от предишната година, което е в резултат както от обема на продажбите, така и на приходите от продажба на смартфони, на фона на инертния пазар като цяло в смартфон сегмента и въпреки засиленото сезонно търсене.

Гледайки в перспектива към първото тримесечие на 2019 г., се очаква търсенето на смартфони и таблети да спадне поради традиционното забавяне на пазара през този период на годината. През следващия месец Samsung ще представи Galaxy S10 на събитие в Сан Франциско, а новите водещи модели смартфони се очаква да дадат тласък на продажбите и бизнес резултатите в сегмента през следващите месеци.

Потребителската електроника се фокусира върху премиум продукти

Дивизията за „Потребителска електроника“, включително бизнесът с визуални дисплеи и цифрови уреди, отчете 11.79 трилиона корейски вона консолидирани приходи през четвъртото тримесечие и 0.68 трилиона корейски вони приходи при оперативната печалба. През този период световният пазар за телевизори нарасна двуцифрено спрямо предходното тримесечие, благодарение на пиковия сезон в края на годината. В същото време, по-ниското търсене на развиващите се пазари ограничи растежа на годишна база в този сегмент.