[PR] Samsung Electronics обяви резултатите си за последното тримесечие на 2018 година

samsung

Samsung Electronics обяви финансовите си резултати за четвъртото тримесечие на 2018 г., което приключи на 31 декември, както и за цялата фискална година. Приходите за последното тримесечие възлизат на 59.27 трилиона вона, което е с 10% по-малко спрямо същия период на миналата година, и оперативна печалба от 10.8 трилиона вона или с 29% по-ниски резултати.

За 2018 г. Samsung отчете приходи от 243.77 трилиона вона и оперативна печалба от 58.89 трилиона вона. Така компанията постигна за втора поредна година рекордни финансови резултати, въпреки че неблагоприятните бизнес и макроикономически фактори доведоха до по-бавен растеж през последното тримесечие. През годината Samsung представи множество технологични иновации, които са предпоставка за бъдещ растеж.

Печалбите за четвъртото тримесечие са повлияни от спад в търсенето на чипове за памет, използвани в центровете за данни и смартфоните. LSI системата и леярските предприятия също отбелязаха спад на печалбите поради слаба сезонност.

Общата печалба при дисплейните панели леко намалява поради нарастващата конкуренция между производителите на мобилни дисплеи.

В отдела за „ИТ и мобилни комуникации (IM)“ продажбите на смартфони и цените са отбелязали лек спад през четвъртото тримесечие. Причината е силно конкурентния пазар, въпреки високото сезонно търсене. Независимо от това, мрежовият бизнес съобщи за печалби, водени от 5G инсталации и оборудване, както и за разширяване на LTE мрежите.

Дивизията за „Потребителска електроника (CE)“ отчита тримесечна печалба, водена от високите продажби на премиум телевизори, сред които QLED телевизорите.

В перспектива, Samsung очаква търсенето в бизнеса с памет да остане слабо в първото тримесечие поради сезонността и макроикономическите показатели, както и корекциите на запасите от страна на големите клиенти. OLED рентабилността вероятно ще намалее поради бавните продажби на премиум смартфони и нарастващата конкуренция с LTPS LCD продукти. В същото време, при LCD продуктите се очаква приходите да спаднат, в резултат на мащабно разширяване на капацитета в индустрията.

Печалбите в IM отдела биха могли да се подобрят през първото тримесечие, благодарение на планираното пускане на най-новия и иновативен смартфон Galaxy и въвеждането на комерсиални 5G мобилни услуги в Корея. CE дивизията ще представи нови телевизионни модели и ще се съсредоточи върху първокласните домакински уреди, за да повиши рентабилността в периода на по-ниско търсене на пазара.

За 2019 г. Samsung очаква общите годишни печалби да спаднат поради по-слабите резултати от дейността на бизнеса с памет. Търсенето на продукти с памет и OLED панелите се очаква да се повиши от втората половина на годината.

Съгласно ангажимента си за постигане на устойчив растеж в средносрочен и дългосрочен план, Samsung ще се съсредоточи върху укрепване на съществуващите си лидерски позиции и откриване на нови области на растеж. Компанията планира да стимулира научноизследователската и развойна дейност, да разшири сътрудничеството в областта на външните технологии, както и да продължи да инвестира активно в укрепването на основните си дейности.

В бизнеса с компоненти Samsung ще продължи да подобрява технологията си и да предлага нови решения, за да отговори на нарастващото търсене на автомобилни и AI чипсети. Компанията също така се стреми да въведе нови иновации при OLED екраните за смартфони и да разработи нови приложения.

Тази година Samsung се фокусира да предлага нови продуктови иновации, включително сгъваеми смартфони и микро LED телевизори. По отношение на AI (изкуствения интелект), подобренията Bixby ще дадат възможност за по-голяма свързаност и ще изградят платформа за услуги с AI, която да поддържа повече устройства и приложения. При 5G мрежата Samsung се стреми да задържи позицията си на пазара чрез предоставяне на решения за мрежово оборудване, устройства и чипсети.

Не пропускай:  [PR] Новият Samsung Galaxy A80: създаден да споделяш

През 2018 г. капиталовите разходи на Samsung Electronics възлизат на 29.4 трилиона корейски вона, като от тях 23.7 трилиона корейски вона са разпределени за полупроводници и 2.9 трилиона корейски вона за дисплеи. В бизнеса със запаметяващи устройства капиталовите инвестиции се увеличават леко на годишна база, поради разширяването в района Пионгтек. Капиталовите разходи в леярския бизнес обаче се върнаха на нива от предишни години, тъй като разширяването на 10nm линията беше завършено през 2017 г. Капиталовите разходи за гъвкави OLED панели бяха значително по-ниски от тези през предишната година.

Възстановяване ръста при полупроводниците, наблюдавано и през второто тримесечие

Фирмите от полупроводниковата индустрия отчетоха 18.75 трилиона корейски вона в консолидирани приходи и 7.77 трилиона долара в оперативна печалба през четвъртото тримесечие. Бизнесът със запаметяващи устройства генерира спад на общото пазарно търсене при NAND и DRAM паметта. Причина за това са както макроикономическите показатели на пазара, както и корекциите в нивата на инвентаризацията от клиенти, включително компании за данни и производители на смартфони. За NAND памет общото търсене беше ниско, тъй като големите клиенти решиха да задържат поръчките си в очакване на по-нататъшно намаляване на цените.

Дисплейте подобряват рентабилността си с диференцирани продукти

През четвъртото тримесечие бизнесът за дисплеи и панели отчита 9.17 трилиона корейски вона консолидирани приходи и 0.97 трилиона корейски вона оперативна печалба. Общата печалба намалява малко през това тримесечие спрямо предходното, тъй като продажбите на мобилни дисплеи спаднаха поради нарастващата конкуренция с LTPS LCD панели и въпреки високото търсене на гъвкави OLED панели. За големите дисплеи печалбата се подобри през това тримесечие спрямо предходното, водена от увеличените продажби в премиум сегмента за телевизионни панели с висока резолюция и свръхголеми телевизионни панели.
Мобилният бизнес се стреми към растеж от новите водещи смартфони

Отделът за „ИТ и мобилни комуникации (IM)“ отчита 23.32 трилиона корейски вона консолидирани приходи и 1.51 трилиона оперативната печалба за четвъртото тримесечие на 2018 година. През този период оперативната печалба намалява спрямо тази от предишната година, което е в резултат както от обема на продажбите, така и на приходите от продажба на смартфони, на фона на инертния пазар като цяло в смартфон сегмента и въпреки засиленото сезонно търсене.

Гледайки в перспектива към първото тримесечие на 2019 г., се очаква търсенето на смартфони и таблети да спадне поради традиционното забавяне на пазара през този период на годината. През следващия месец Samsung ще представи Galaxy S10 на събитие в Сан Франциско, а новите водещи модели смартфони се очаква да дадат тласък на продажбите и бизнес резултатите в сегмента през следващите месеци.

Потребителската електроника се фокусира върху премиум продукти

Дивизията за „Потребителска електроника“, включително бизнесът с визуални дисплеи и цифрови уреди, отчете 11.79 трилиона корейски вона консолидирани приходи през четвъртото тримесечие и 0.68 трилиона корейски вони приходи при оперативната печалба. През този период световният пазар за телевизори нарасна двуцифрено спрямо предходното тримесечие, благодарение на пиковия сезон в края на годината. В същото време, по-ниското търсене на развиващите се пазари ограничи растежа на годишна база в този сегмент.