Samsung Galaxy Note 10.1 впечатления

    Samsung обяви, че Samsung Galaxy Note 10.1 ще излезе на пазара на 16 август. Таблетът ще се предлага на цена от 499$ за 16GB WiFi модел, 549$ за 32GB WiFi модел. Таблетът се различава от останалите таблети на пазара по вградения стайлъс или S-Pen, както го наричат Samsung и върви с набор от приложения, оптимизирани за работа със S Pen. Можете да видите и официалното представяне от Samsung на видеото горе.

    Ето и някои от характеристиките на Samsung Galaxy Note 10.1:

    1. Размери 262 х 180 х 8.9 мм, 600 грама
    2. Екран: 10.1″ PLS TFT, капацитивен, 16 милиона цвята, 1280 х 800 пиксела резолюция (149 ppi)
    3. TouchWiz UI
    4. Quad core Exynos @1.4GHz, Mali400 GPU
    5. RAM: 2GB
    6. 16/32 GB вградена памет
    7. 5MPx камера (видео 720p@30fps), 1.9MPx предна камера за видео разговори
    8. S Pen, S Apps
    9. акселерометър, жироскоп, компас
    10. Android 4.0 (ICS) (обещан ъпдейт до Jelly Bean)

    Колегите от allthingsd.com са имали възможност лично да тестват таблета. Ето какво смятат за него:

    Galaxy Note 10.1 не изпъква спрямо останалите таблети на пазара. Има 10.1“ екран с резолюция 1280х800 пиксела. Екранът е достатъчно ясен и ярък за четене на текст, гледане на видео, разглеждане на снимки, но не е най-ясния екран, който може да се види. Тук екранът на iPad го превъзхожда. От Samsung споделят, че е трябвало да направят някои компромиси, за да запазят ниска цената му.

    Таблетът е сравнително голям – 10“ х 7“, но дебелината му е доста малка – 0.3“. В горната му част е разположен бутон за включване и изключване, бутони за увеличаване и намаляване на звука, слот за microSD карта, IR порт, позволяващ да използвате таблета като дистанционно управление за телевизора. Таблетът има две камери – 5MP камера на гърба и 1.9MP камера отпред.

    Операционната му система е Android 4.0 Ice Cream Sandwich, ще има ъпгрейд до Jelly Bean, като не е ясно точно кога ще излезе.
    След като извадите стайлъсът, се появява pop-up меню в дясната част на екрана, в което са показани приложенията, използващи S Pen – S Note, S Planner, Crayon Physics, Photoshop Touch и Polaris Office.

    Samsung е добавил мултискрийн опция, която позволява да разделите екрана на две части и да използвате едновременно две приложения. На първо време само шест приложения поддържат опцията – уеб браузъра, видео плеъра, фото галерията, S Note, Polaris Office и email приложениято. Разработчиците ще имат възможност да направят приложенията си, така, че да поддържат тази опция.

    Когато използвате едно от шестте приложения, ще видите падащо меню, което позволява да стартирате някое от останалите 5 приложения. Тази опция може да бъде много удобна, ако искате да прегледате даден документ или уеб страница и да напишете email на база на съдържанието на дадения документ или уеб страница. Можете да направите screenshot като натиснете бутон на S Pen и го завлачите върху бележка или документ, след което можете да добавите коментари.

    Стайлъсът има сензор за натиск, когато натиснете по-силно, линията, която прави е по-дебела. Можете да държите S Pen над област от уеб страница, като по този начин ще видите падащите менюта и други графични елементи.

    Колегите от allthingsd.com смятат, че комбинацията от приложенията, мултискрийн опцията и по-големия екран, правят таблета много по-добър вариант от Galaxy Note. Недостатък на таблета е, че не е напълно user friendly. При използването на някои приложения, трябват доста опити, за да откриете как да постигнете желания ефект. Kno textbook приложението, позволява на потребителите да добавят бележки към всяка страница от книгата, но трябват известни усилия, докато потребителят се ориентира как става това.

    Друг недостатък на Galaxy Note 10.1 е цената – 499$ (16GB) и 549$ (32GB) е цена, близка до тази на iPad. Колегите от allthingsd.com смятат, че S Pen, няколкото специални приложения и мултискрийн опцията не са достатъчно основание, за да бъде сложена на таблета цена като на iPad.