Samsung създаде графенов транзистор – в чиповете през 2020 г.

    Изследователи от Samsung Electronics „са се отървали от най-голямата бариера пред комерсиализацията на графена”, според Парк Сеон-джун (Park Seong-jun) от Samsung Advanced Institute of Technology.

    Учените били създали това, което наричат „graphene barrister”. Откритието предоставя възможност най-накрая да бъдат създадени процесори, които не са основани на традиционния силиций, а на въглерод.

    Всички сегашни транзистори, вкл. тези в компютрите, смартфоните ни и др. устройства, се състоят от милиони, понякога дори и от милиарди транзистори.

    Транзисторите не са нищо повече от ключове за включване и изключване, които обаче извършват тези 2 действия милиони пъти в секунда.

    За да работи правилно процесора, е необходимо да бъде сигурно, че и транзисторите ще изпълняват предназначението си. Прилагането на твърде високо напрежение може да причини частична малфункция на процесорите. Намаляването размера на процесорите със сигурност би предизвикало проблеми – електрони ще се „промъкват” през транзисторите, което се нарича „изтичане”.

    Сега използваните процесори са направени от силиций, но имено поради изброените по-горе 2 причини никой не е сигурен колко дълъг ще бъде животът им. Според Интел ще бъде възможно да бъдат използвани до 2015 г.

    Графенът е с дебелина един въглероден атом, но в същото време е полуметал, което представлява проблем относно електропроводимостта му. Именно този проблем са разрешили учените от Samsung Advanced Institute of Technology, според официалното им съобщение.