Пробив и при батериите. Нова литиево-йонна батерия съхранява 10 пъти повече енергия

    Освен постижението на Samsung в областта на транзисторите, за което писахме вчера, месец май 2012-та година, носи още една добра новина – пробив и в батериите.

    Екип от университета Станфорд е разработил нов електрод за литиево-йонна батерия, който работи на 85% от максималния си капацитет дори и след 6000 зареждания. Сегашните литиево-йонни батерии се изчерпват след 1000 зареждания.

    Новият електрод също така е с капацитет на съхранение на електроенергия, до 10 пъти по-висок от сегашния.

    Литиево-йонната батерия се състои от анод (отрицателен електрод) и катод (положителен), отделени от електролит – течна сол на литий. Капацитетът на батерията е директна функция от изброените три компонента.

    Понастоящем почти всяка литиево-йонна батерия използва графитен (въглероден) анод, който е с капацитет от 400 mAh на грам. Това означава, че капацитетът на батерията е правопропорционален на обема й.

    Екипът от изследователи е изградил двустенен силициев нанотръбен анод, който е с капацитет от цели 4,000 mAh на грам.

    От дълго време насам е известно, че силицият е по-добър анод от въглерода, но досега бе невъзможно да се изгради силициев анод с капацитет, по-голям от няколко зареждания.

    Следващото предизвикателство, което екипът, воден от Yi Cui трябва да преодолее, е да опрости производствения процес на нанотръбите.

    Не е известно кога откритието ще бъде въведено в серийно производство, нито каква ще бъде цената на новите батерии. Новата технология би подобрила не само батериите в мобилните телефони, но и акумулаторите в автомобилите например, особено при електрическите такива.

    Източник: ExtremeTech