Смартфоните поскъпват. Huawei са лидер във високия клас в Китай. Apple с шанс да се завърнат на втора позиция

Според доклад от Counterpoint Research, пазарната цена на смартфоните през Q3 се е увеличила средно с 5%. Причината е в появата на новите, 5G смартфони. Трите топ производителя в тази категория са Samsung, LG и Vivo, съответно със 74%, 11% и 5%.

Въпреки по-високите цени, търсенето на смартфони в ценовия диапазон от 600 до 800 долара, се е увеличило от 31% за Q3 на миналата година, до 43% за тази година. Основната движеща сила в тази категория е iPhone XR.

Увеличено е и търсенето на смартфони в ценовия клас от 800 до 1000 долара. Тази категория представлява 21% от общия пазар на смартфони във високия клас. Основен фактор за Galaxy S10 и Galaxy Note 10 смартфоните на Samsung.

Важен момент е, че основният играч на пазара на скъпи смартфони в Китай са Huawei. Компанията буквално “мачка” на пазара на премиум смартфони в поднебесната империя с над 80% пазарен дял. Основните “виновници” са Mate 30 и P30. За сравнение, пазарният дял на Huawei в Китай за предходната година е бил 73%.

Не пропускай:  Dailymotion и Huawei Video в стратегическо партньорство

Според прогнози на TrendForce (компания заминаваща се със статистика), Apple ще се завърне на втора позиция по глобални продажби през идното тримесечие. Очаква се, общият пазарен дял на ябълковата компания да се увеличи до 18.7%. Към момента топ 3 са Samsung, Huawei и Apple със съответния пазарен дял – 20.8%, 18% и 12.4%. Въпреки забавянето на Apple на китайския пазар, компаният би могла да си върне втората позиция на глобален производител на смартфони, заради проблемите на Huawei с американското правителство и забраната да използват продуктите и услугите на Google.