Xiaomi: Ето нашия план в случай, че влезем в черния списък на САЩ

Huawei са в черния списък на САЩ и това носи много негативи на компанията. Разногласията между американското правителство и Huawei, най-вероятно се дължат на преднината, която Huawei имат на тема 5G оборудване, докато смартфоните на компанията са просто невинна жертва в по-голямата “битка”. Към момента и поне на теория – към този проблем не би трябвало да има замесени и други китайски компании…

Все пак…

По време на интервю, продуктовият мениджър на Xiaomi, Abi Go, е коментирал няколко интересни теми, включително евентуална забрана от страна на американското правителство или попадането на Xiaomi в черния списък на САЩ.

Висшият изпълнителен директор е заявил, че част от приходите на компанията вече подхранват производствени и попупроводникови компании, за да се създаде верига, която може да произвежда смартфони, без да се разчита на помощта на американските компании.

Изглежда, че Xiaomi не се страхуват, ако се случи “най-лошото”…

“В момента оценяваме ситуацията. Работим рамо до рамо с американски компании като Qualcomm и Google. Ако се случи нещо в бъдеще, ние имаме план Б. Инвестираме много в няколко производителя на полупроводници в Китай. Вярваме, че нашата стратегия не трябва да се обуславя от решенията на политиците. Досега сме избирали да интегрираме най-добрите компоненти в продуктите си. Ще продължим да го правим и в бъдеще.”

Така ли е наистина? Както мислим ние.

Всичко изказано от Xiaomi звучи прекрасно, но хардуерът не е всичко… Предвид, че Xiaomi не са замесени в 5G мрежовото оборудване, вероятността да попаднат в черния списък на САЩ е малка. Или поне така мислим ние. В случай, че това обаче се случи – какво ще стане на тема софтуер? Очевидно – ще отпаднат услугите и приложенията от Google, което автоматично ще направи устройствата им непопулярни и неизползваеми от средностатистичения потребител. Да, компанията ще продължи да бъде успешна, но на пазарите в които не се използват продуктите и услугите на Google (Китай например). Тук в Европа и България – бъдещето им не би било розово… Отново – въпросният план Б на Xiaomi, не би трябвало да се случи и се надяваме да не се случи.

Не пропускай:  Huawei с патент за смартфон, много подобен за Galaxy Z Flip