Американски съдия забрани продажбите на Samsung Galaxy Nexus в САЩ

    Американски съдия разпореди спирането на продажбите на смартфона Galaxy Nexus на територията на САЩ, докато съдът се произнесе по жалбата на Apple, че южно корейската фирма е нарушила патентите им.

    В петък, с втората седмична победа на Apple срещу андроид устройствата, окръжният съд на щата Северна Калифорния отсъди, че смартфонът Galaxy Nexus „изглежда” нарушава четири патентни права държани от Apple. Тук се включва и патента използван при Siri – виртуалния асистент наличен при iPhone 4S.

    Съдия Луси Ко отсъди също, Apple да внесе гаранция на стойност 96 милиона долара – приблизителната оценка на евентуалните щети, нанесени на Samsung от временното спиране на продажбите. Това е направено в случай, че Apple загубят на по-късния процес, насрочен за 2014г. Забраната за продажба ще влезе в сила, когато Apple внесе исканата гаранция.

    Искът за смартфона Galaxy Nexus е един от серията съдебни битки между Apple и Samsung. Двата най-големи световни производителя на смартфони, заедно заемат половината световен пазарен дял на смартфони през първите три месеца на тази година.

    От април 2011, когато Apple обвини Samsung за копирането на iPhone и iPad, двете компании са замесени в многобройни съдебни спорове в Азия, Северна Америка и Европа. Samsung отвърнаха с искове, че Apple използват тяхната мобилна технология без позволение.

    Тази заповед на Калифорнийският съд, следва временната забрана за продажба на Galaxy Tab 10.1 таблета на територията на Съединените Щати.

    Според Флориан Мюлер, патентен анализатор, това е „първият сериозен удар”, който Apple нанася на Samsung и Google. Таблетът Galaxy Tab 10.1, който беше пуснат на пазара преди повече от година, заема малка част от продажбите на Samsung. Смартфонът Galaxy Nexus беше представен на американският пазар през Декември 2011г.

    Galaxy Nexus е първият смартфон, работещ с последната версия на операционната система Android наречена “Ice Cream Sandwich”. Тази версия предлага на потребителя унифицирано търсене – едно въвеждане позволява търсене на информация от различни места и източници.

    От Samsung заявиха, че са разочаровани от заповедта на съда и ще вземат необходимите легални мерки.

    „ В момента работим в близко сътрудничество с Google за да решим поблема, тъй като въпросният патент засяга функцията за унифицирано търсене на Googlе”, заяви Нам Ки-Юнг, говорител на Samsung. “Samsung ще продължи да взема всички възможни мерки, включително съдебни такива, за да осигури достъпността на Galaxy Nexus за потребителите.”