Windows Phone Mango – ревю от wpcentral.com – част 2

    Част 1 на ревюто на Windows Phone Mango можете да прочетете тук.

    Hands-free изпращане/получаване на съобщения

    TellMe системата за изговаряне се използва в Mango и е получила някои ъпдгейди. Ако кажете “Text”, ще се отвори текстов прозорец и ще очаква от вас да изговорите съдържанието на съобщението. С командите „cancel” (отказ), „try again” (опитай пак) и „send” (изпрати) можете да се наслаждавате на пълно hands-free изживяване. Когато пристигне съобщение, телефонът може да ви го прочете, а след това да отговорите на съобщението без да е необходимо да използвате ръцете си.

    Възможностите за набиране също са разширени. Ако кажете “Call John, on mobile using speakerphone” (Набери John на мобилния телефон, използвай високоговорителя), телефонът ще направи точно това. Може да използвате гласовите команди, докато говорите по телефона. Командата „Call” служи за набиране номера на даден човек, а “Press” за набиране на определена цифра.

    Facebook, Twitter, Thread-ове и групи

    В Mango поддръжката на социални мрежи е разширена. Ако използвате Facebook, Me hub-ът е за вас. Той ви позволява да се логнете във Facebook (и Windows Live), да публикувате съобщения и да променяте своя чат статус. Вече можете да получавате нотификации от Facebook и Windows Live в самата операционна система. Не е необходимо да използвате Facebook приложението за това. Добавена е поддръжка на Facebook и Windows Live в чат приложението на WP. Facebook събитията се добавят директно в Windows Phone calendar-а. Вижда се описание на събитията, потребителите имат възможност да откажат или приемат изпратена покана от самото приложение calendar, което е доста удобно.

    Почти има поддръжка на Twitter. Във финалната версия, ще го има. В секцията „Add an account” (добавете акаунт) се вижда Twitter, но е обявена като „Coming soon!” (ще пристигне скоро). Вижда се, че ще бъде необходимо да се свърже Twitter акаунта чрез Windows Live, а няма да бъде самостоятелен. Microsoft е предоставил screenshot, от който съдим, че ще има възможност за Tweet, reTweet, коментиране, отговор с @, споделяне на уеб страници (с IE9 браузъра) и споделяне на снимки чрез Photo Hub.

    Thread-овете дават възможност да се комбинират текстови съобщения, Facebook и Windows Live съобщения на едно място. Идеята е да се предостави възможност на потребителите да започнат разговор по един от каналите, а по-късно да го продължат по някой от другите канали, в зависимост от това, къде в момента е онлайн потребителя, с когото говорят. Обръща се повече внимание на съдържанието на разговора, а не на каналът, използван за пренасяна не съобщенията. Това се постигна като се свързват потребителите от различни места в People Hub (т.е. потребителят Иван Иванов от телефонният указател се свързва с Ivan Ivanov от Facebook, с Ivan Ivanov от Twitter, …). След свързването на потребителите, операционната система знае, че това е един потребител и комбинира различните възможности за изпращане и получаване на съобщения към/от този потребител. На теория, това би трябвало да бъде много удобно за потребителите. На практика ще можем да преценим след като тестваме тези възможности.

    Тук е включено и разпознаване на лица. При снимките в Pictures Hub, както и при online снимките (от SkyDrive и Facebook) ще се появява квадратче, което ще обхваща лицата на хората на снимката и ще дава възможност на потребителите да отбелязват своите приятели/познати на снимките. Във Facebook има и автоматично разпознаване и тагване на лица.

    Групите (или Groups) не са нещо ново. Те позволяват на потребителите да групират своите контакти – семейство, приятели, колеги и други. Потребителите ще имат достъп до цялата информация за една група (ъпдейти в статуса, снимки, пропуснати повиквания, нови SMS-и, email-и, IM-и и други) от един Hub. Има възможност за създаването на Live tile за групата. В този случай цялата тази информация за групата ще се показва динамично в Live Tile-чето. Системата, на база на фамилните имена, ще се опита да разпознае членовете на вашето семейство и ще направи Family Group (група семейство) автоматично.

    Email-и, Map и Marketplace

    В email-ите има поддръжка на threaded message. Това е една от най-готините промени, но трябва известно време, за да се свикне с промените. В заглавната лента има допълнителен ред с информация. Нещата са подредени по обратния начин спрямо подредбата в Gmail – най-новото съобщение се намира най-горе, надолу се разполагат по-старите съобщения. Това е доста логично и по-този начин най-актуалните съобщения ще бъдат най-горе, но за потребителите, свикнали с подредбата в Gmail, вероятно ще отнеме известно време, за да свикнат.

    Има значителни промени в поддръжката на Outlook, които включват четенето на IRM email-и, буквено-цифров PIN, набор от Office съобщения, Search email сървър за съобщения, възможност за разглеждане и синхронизиране на множество календари за един акаунт. Има възможност за създаване на унифицирана email кутия. Това представлява една пощенска кутия, в която използвате множество акаунти, които са свързани. Има възможност за създаване на Live Tile на подпапка.

    В Maps е включена turn-by-turn навигация. Въпреки, че няма толкова възможности, като някои от платените приложения, тя е безплатна и работи достатъчно добре. Имате възможност да зададете картата “Rotate with my current direction” (да се завърта според настоящата ми посока) или “Always orient north” (винаги да е ориентирана на север).

    В Marketplace също са направени някои промени. До сега цялата информация за избрано приложение се визуализираше на един екран. Сега екраните са четири – „details” (детайли), „reviews” (ревюта), „screenshots” и „related” (свързани, тук има линкове към подобни приложения). Този начин на организация на информацията за приложенията е по-удобен и по-разбираем. Потребителите имат възможност да видят рейтингът на едно приложение преди да кликнат върху него. Друга нова опция са предложенията, които се появяват, когато започнете да пишете. Това ускорява намирането на търсеното приложение.

    Заключение

    Според колегите от www.wpcentral.com, Microsoft е свършил страхотна работа с Mango. Добавени са много нови възможности, обърнато е внимание на оплакванията на потребителите и потребителите могат да използват своите смартфони за много нови неща. Промените в Mango са направени целенасочено, те следват една визия и философия за това как трябва да работи един смартфон, които ги обединяват.

    Интересно в Mango е, че няма една страхотна нова добавка и още някои дребни неща около нея. Ъпдейтът включва толкова много нови неща, че не може да бъде избрана едно най-готино нещо.

    За „предварителна версия” операционната система се е държала много стабилно, като много рядко е забивала. Това говори колко са напреднали в процеса на разработка от Microsoft, а това означава, че не би трябвало да има забавяне в излизането на версията (очакваме я през есента).

    Но има и други засегнати от Mango – разработчиците. Много от нещата в този ъпдейт няма да си проличат преди разработчиците да започнат да ги използват и включват в своите приложения – новите API-та, инструменти за използване на жироскопа, augmented reality, новата Live Tile система, достъп до адресната книга, поддръжка на socket-и, мултитаскинг и други.