Дали Amazon няма да купи webOS?

    Помните ли webOS? Готината платформа, която беше създадена от Palm. Но компанията не успя да създаде достатъчно готино устройство, което й да осигури стабилна позиция на пазара. И тогава HP купи Palm за 1.2 милиарда долара. Всички мислехме, че HP е достатъчно голяма и богата компания и ще успее да развие платформата и да предложи страхотни webOS устройства на потребителите. Но малко след излизането на първия таблет на HP, TouchPad, компанията обяви, че спира работата по всички webOS устройства. Тогава се появиха предположения, че HP може да продаде webOS платформата на Samsung, един от най-големите производители на мобилни устройства. А Samsung е компания, която може да направи webOS успешна платформа. Но Samsung обяви, че ще обърне внимание върху собствената си мобилна платформа, bada OS, и няма никакво желание да купува webOS.

    webOS е много готина платформа и ние наистина не искаме това да бъде нейния край. Появиха се някои предположения, че е възможно HTC да прояви интерес към платформата. HTC е доста голям производител на смартфони и компанията би могла да пожелае да притежава собствена мобилна платформа. В последно време всички големи производители на мобилни платформи и мобилни устройства се обединяват – Apple произвежда, както iOS, така и устройствата, използващи платформата, iPhone и iPad. Samsung си има Bada OS. Google, производителят на Android, купи Motorola Mobility. Microsoft сключи споразумение с Nokia. Беше логично да предположим, че и HTC ще направи нещо по въпроса и кое би било по-логично от това да купи webOS?

    Но сега се появява предположение, че е възможно друга компания да купи webOS. Става въпрос за Amazon. Компанията показа своя първи таблет, Kindle Fire вчера. И вече е производител на таблети. Kindle Fire използва Android. Но от Amazon са направили доста промени в мобилната платформа. Което би означавало, че няма да е проблем да изберат друга платформа за следващото си устройство.

    Трябва да отбележим, че Jon Rubinstein, предишният CEO на Palm, е член на борда на директорите на Amazon. В момента Jon Rubinstein работи в HP. А тук можем да припомним и изказване на Jon Rubinstein, което той направи през месец юли, като служител на HP: „Бихме искали партньор, който ще ни позволи да развием webOS екосистемата … Има много различни характеристики, които биха го определили като добър партньор. Бих казал, че Amazon определено би бил страхотен партньор, защото те имат много качества, които биха им помогнали да развият webOS екосистемата. Относно това дали е имало обсъждане или не … очевидно няма да коментирам този въпрос.”