Google отдалечено премахва зловредни приложения от заразени телефони

    Оказа се, че 21 приложения в Android Market са съдържали зловреден код. Те са крали лична информация от телефоните на потребителите и са инсталирали допълнителен зловреден код. Приложенията са били копия на популярни игри и са свалени общо над 50 000 пъти. Тези приложения са използвали дупка в сигурността, която съществува в по-ранните версии на Android. Във версии 2.2.2 и по-високи на Android тази дупка в сигурността е оправена.

    За да се пребори с този проблем, Google предприема стъпки, с които да премахне зловредните приложения и да запуши дупките в сигурността на засегнатите устройства:

    1. Премахнахме зловредните приложения от Android Market, спряхме регистрациите на качилите ги разработчици и се свързахме със силите на реда.

    2. Отдалечено премахваме зловредните приложения от засегнатите устройства. Възможността за отдалечено премахване на приложения е един от многото начини, по които екипът на Android предпазва потребителите от зловредни приложения.

    3. Изпращаме ъпдейт до всички засегнати устройства, който ще премахне дупките в сигурността, които приложенията са оставили, за да няма по-нататъшно изтичане на информация от тези устройства. Ако вашето устройство е засегнато, ще получите нотификация на него, че “Android Market Security Tool March 2011” е бил инсталиран. Можете да получите нотификации на вашето устройство, че приложение е премахнато. Не се изисква да предприемате действия. Ъпдейтът автоматично ще премахне дупките в сигурността. В рамките на 24 часа от премахването на дупката на сигурността, ще получите втори email.

    4. Ще предприемем мерки, за да бъдем сигурни, че зловредни приложения, които използват подобни дупки в сигурността, няма да бъдат разпространявани чрез Android Market. Работим с нашите партньори за да осигурим запушване на използваните дупки в сигурността.

    Въпреки, че някои потребители няма да са доволни, че Google ще им пипа в телефоните и ще премахне приложения, които са инсталирани, Google има причина да предприеме тази стъпка. При потребителите, които могат да премахнат приложенията сами и да възстановят заводския софтуер на своите устройства, Google няма да премахва софтуер от устройствата им. Потребителите, на които ще им е трудно да направят тези неща сами, вероятно ще оценят помощта на Google при премахване на зловредния код и вземане на мерки да нямат отново проблеми със зловредни приложения.

    Феновете на Android трябва да са доволни от стъпките, които Google предприема, за да се пребори със зловредните приложения. Зловредните приложения са проблем при Android. Твърд отговор от страна на Google е нужен, за да осигури доверието на потребителите в платформата и да предотврати обръщането на потребителите към други мобилни платформи.

    Източник: www.intomobile.com