iOS 6 и Apple Maps

    Притежателите на iPhone, iPad и iPod touch получават безплатен ъпдейт до iOS 6. Въпросният ъпдейт вече се разпространява. Едно от нещата включени в него е собствено Maps приложение от Apple, което за първите 24 часа търпи доста критики. Maps от Apple, на практика заменя Google Maps в iPhone 5.

    Вероятно причината за замяната на Google Maps с подобно приложение от Apple е напрежението между двете компании – Apple и Google. Apple не иска да разчита на софтуера на един от своите големи конкуренти. TomTom и OpenStreet Map са предоставили използваните данни, на база на които Apple са създали собствен интерфейс.

    Много от потребителите, основно извън САЩ, критикуват данните в това приложение. В софтуерът има остарели забележителности (Points of interest), има липсващи градове или такива, разположени на грешно място, при търсене се показват изненадващи (не приятно) резултати. На картинка 2 например, можете да видите позицията на град Приморско на нашето Черно море. Друго, на което може да обърнете внимание е и изписването на населените места ту на кирилица, ту на латиница. Определено от Apple имат още доста работа по Maps приложението.

    Apple Maps включва turn-by-turn навигация. Ако решите да използвате услугата на Apple, имате възможност да съобщавате за некоректни данни. Това може да бъде направено от самото приложение. По този начин ще помогнете на Apple да подобри качеството на данните в своето приложение.

    От TomTom твърдят, че проблемът не е в техните данни, а в компании като Apple, които лицензират данните и включват допълнителни възможности към Map приложението, като визуални изображения.

    След инсталиране на iOS 6, потребителите нямат опция да откажат инсталацията на Apple Maps, нито пък имат начин да инсталират отново Google Maps от iOS 5. Добрата новина е, че съществуват някои third-party алтернативи.

    На страницата на google.com/maps може да бъде открито приложението Google Maps. От бутона за споделяне, просто трябва да създадете шорткът на екрана си.
    Друг добър вариант е Nokia Maps. iOS и Android потребителите могат да използват HTML5 версията на услугата. Можете да я откриете на адрес m.maps.nokia.com. Включва turn-by-turn навигация за автомобили, масов транспорт, пешеходци, има аудио насочване, сателитен изглед, данни за трафика в реално време и други. Аналогично (както и при Google Maps), можете да създадете пряк път директно на екрана на телефона (таблета).