Проблемът с антената на iPhone 4S е по-голям от този при iPhone 4?

    Предполагам, че си спомняте проблемите, които имаше iPhone 4 с антената? Когато държите телефона по определен начин сигналът отслабва. По тази причина Apple даваше безплатно на потребителите специални калъфи, в които да държат своите телефони, за да нямат проблем с антената. И това беше нещото, за което iPhone 4 беше най-силно критикуван. За да се справят с този проблем, хората от Apple са сложили 2 антени в iPhone 4S, като телефонът използва антената, която има по-добър сигнал. Всичко това звучи страхотно, но … професор Gert Frolund Pedersen твърди, че Apple може да има проблем с патентите за използваната технология. (Gert Frolund Pedersen е професор в Института за Електронни Системи в Университета Aalbog).

    По време на представянето на iPhone 4S Tim Cook споделя: “Подобрени са неръждаемата външна част, дизайна с външната антена на iPhone 4, iPhone 4S е първият телефон, който интелигентно превключва между две антени за изпращане и получаване”.

    Във връзка с това твърдение професор Gert Frolund Pedersen твърди: „Идеята е добра, но въпросът е дали имат правото да я използват”. Ето какво още казва професор Gert Frolund Pedersen във връзка с използваната технология в iPhone 4S: “Когато Apple твърди, че е нова, това не е вярно. Тя се използва от много време. Например в безжичните DECT телефони. Както в майките, така и в самите DECT телефони.” (Забележка DECT телефоните са безжичните телефони с майка, които бяха доста популярни преди няколко години)

    Изглежда, че устройства на Apple нарушават патенти при опита си да установят коя антена има по-добър сигнал. Това може да бъде направено по няколко начина, но повечето от тях са описани в патенти. Можете да го постигнете като просто измерите силата на сигнала. Но може да го направите и малко по-умно – което човек може да предположи, че са направили от Apple. Например, смартфонът регистрира дали е държан в хоризонтално или вертикално положение. Проблемът е, че ако правят изчисления на база на умни разсъждения, те ще нарушат патент, който имам и съм продал на Samsung”, твърди Gert Frolund Pedersen. Той продължава: „Не мога да твърдя, че те директно нарушават патент, но няма много начини, по които могат да изберат правилната антена, без да нарушат много патенти.

    Преди няколко дни Samsung подаде заявления в съда в Италия и Франция, че иска да забрани продажбите на iPhone 4S в тези държави. Причината е в нарушаване на различни патенти, притежавани от Samsung. Професор Gert Frolund Pedersen твърди, че тази патенти са различни от патентите, които Apple нарушава с използването на две антени и избора на антената с по-добър сигнал. Според него, Samsung има основание да подаде искане в съда за забрана за продажба на новия смартфона на Apple на база нарушаване и на тези патенти. От Samsung на този етап не са казали нищо по въпроса.