Как да намалим “стреса” на батерията в смартфона?

Смартфоните отдавна са част от ежедневието ни и повечето от Вас, вероятно се чудят как са се справяли хората преди 10 години без смартфон (или с тогавашните им версии с Windows Mobile или Symbian). И въпреки, че технологията напредна много и мощта на днешните смартфони е почти колкото на домашните ни компютри, има един комппонент, който сякаш изостава и продължава да е проблем за съвременните ни устройства – батерията. Батериите все още не са претърпяли “революцията”, която всички очакваме с нетърпение и макар, че съвременните батерии не са толкова придирчиви (колкото тези от преди 10-15 години), все пак има начин да ги запазим, за да ни служат по-дълго.

Cadex е компания за батерии и те са публикували детайли, за това как да експлоатираме батериите в смартфоните си, за да намалим “стреса” им. Поясняват, че въпросният стрес, въпреки че не влияе директно, оказва влияние в дългосрочен план на живота им. Ето и няколко съвета, как да намалим стреса на батерията в смартфона.

1. Не дръжте смартфона включен в зарядното, след като е достигнал до 100% заряд

Не дръжте смартфона си включен към зарядното, когато е напълно зареден. Оставяйки смартфона включен, докато е напълно зареден или така нареченето “презареждане“, ще се отрази на работата на батерията в дългосрочен план. След като батерията на смартфона достигне до 100% заряд, тя продължава да се зарежда съвсем слабо, за да я държи на 100%, докато е включена в мрежата. Този процес стресира батерията, което води до по-слабо представяне в бъдеще. На сайта им, има и доста технически детайли, но това, което трябва да знаете е – “изключете телефона от зарядното, щом достигне 100%“.

2. Всъщност, опитайте да не зареждате до 100%. Просто не е нужно.

Според Battery University:

Li-ion батериите не се нуждаят от пълно зареждане, нито е желателно да го правите. Всъщно е по-добре да не ги зареждате до 100%, защото високият волтаж също стресира батерията

Компанията препоръчва включването към зарядно устройство през деня и когато можете, но да не го зареждате до 100%.

Батериите в смартфоните ни се чувстват далеч по-добре, ако ги зареждаме периодично и на малки времеви интервали през деня, вместо на една сесия (едно включване за дълъг период от време). Теоретично, най-добрият вариант е зареждане, когато батерията спадне с около 10%, но това просто е неприложимо за повечето потребители. Ето защо – просто зареждайте винаги щом имате възможност, но е препоръчително да не го зареждате до 100% и да не го оставяте да стои в зарядното, след като е достигнал 100%.

3. Батериите не обичат горещината.

В случай пък, че използвате калъф за смартфона си и усетите, че смартфонът е горещ, докато го зареждате – извадете го от калъфа. В случай, че сте навън – не оставяйте смартфона на директната слънчева светлина. Покрийте го, така пазите батерията.

СПОДЕЛИ