За новия Lightning конектор на Apple

    Заедно с iPhone 5, Apple представи и своя нов 8 пинов конектор – Lightning. Той е по-малък от стария 30-пинов конектор и на практика можете да поставите и обърнат наобратно. Колегите от pocketnow.com смятат, че Lightning конекторът е показател за проблемите с подхода на Apple към потребителската електроника и за отношението на компанията към потребителите. Ето какво казват те:

    Патентованите интерфейси, какъвто е Lightning, са проблем, който продължава да трови електронния свят. Става въпрос за различен конектор използван само от устройствата на дадена компания. При това, този конектор се използва само от най-новите устройства на Apple. Устройствата преди iPhone 5 използват стария 30-пинов конектор. Ако от Apple са решили да сменят използвания конектор от своите устройство, щеше да бъде по-добре (поне за потребителите), ако компанията беше използвала стандартен конектор.

    А ето и проблемите при Lightning:

    Това е прахосничество

    Няма нужда от допълнителни кабели, адаптери и зарядни устройства. Останалите производители предприеха стъпки към намаляване на броя на всички тези аксесоари за мобилните телефони. Но от Apple предприемат обратния подход. Вместо да направят бъдещите си устройства (iPhone, iPad) да използват кабелите, които потребителите вече притежават (например стандартен microUSB кабел), Apple кара потребителите да закупят нов комплект аксесоари за своя нов телефон.

    На кой му пука, че може да се обръща?

    Всъщност кой въобще има проблем при включването на USB кабела? Колко голямо предимство е факта, че Lightning може да се включва и обърнат? Все пак конекторът се включва по единственият начин (става въпрос за USB), по който може да бъде включен.

    DRM няма място при кабелите

    Изглежда, че Apple са включили специален чип в своя Lightning кабел, с чиято помощ устройствата различават оригиналните Apple кабели и тези, произведени от други производители. Това помага ли му да работи по-добре? Не! И за какво е всичко това? Lightning не работи по-добре с тази екстра, но пък е по-скъп.

    И какво ни говори всичко това за Apple?

    Създаването на собствен патентован конектор, вместо използването на стандартен, е за сметка на потребителите. Опцията конекторът да работи включен и в двете посоки е по-скоро безсмислена опция, която с нещо да различава този конектор от стандартните конектори.

    Създаването на Lightning може да ни кара да предположим, че от Apple не се интересуват от потребителите, от обкръщаващата ги среда и това да си намерят място в огромната екосистема от смартфони и таблети на пазара. От Apple искат допълнителна печалба. Компанията смята, че да си уникален е по-важно от това да си функционален. Изглежда, че компанията е уверена, че нейните потребители ще одобрят всяко решение, което тя вземе, защото нямат избор. Не може да се очаква, че ще изберат мобилно устройство от друг производител. Компанията е уверена в своите потребители и с помощта на Lightning демонстрира този факт.

    Вие как смятате?