Huawei са заплаха за Samsung. Apple са си Apple. Xiaomi са заплаха за всички

Непрекъснатите обрати в мобилната сфера са някак странно привлекателни. Предишните “силни” страдат, докато на пазара излизат нови “играчи”… Ето няколко наши разсъждения по темата. Те представляват нашето виждане и могат да са неточни и разбира се – може да има и други мнения по темата. Ще се радваме, да споделите и Вашето мнение в коментарите.

Sony

Наскоро писахме, че Sony може да преустановят дейността си в някои региони. Слух е, но не е невъзможно, като се има предвид, че компанията не се представя кой знае колко добре през последните години.

HTC

HTC също не са “цъфнали и вързали”. Тайванците също страдат от слаби продажби и може да се окаже, че са в подобна на Sony ситуация… Най-новата информация по темата е, че съкращават 1500 работни места

BlackBerry

За съжаление, BlackBerry вече не са това, което бяха. Сега, устройствата им се произвеждат от TCL и работят с Android. Не се оплакваме, просто констатираме, че вече НЕ са BlackBerry с BB10 например.

Nokia

Същото се отнася за Nokia. Преди крале на мобилната сфера, финландците си дават името на Foxconn и смартфоните се предлагат от HMD Global.

Alcatel, Motorola, Lenovo…

Има още – Alcatel се произвеждат от TCL, Motorola вече са Lenovo и… Вероятно има още примери.. Обратите са много.

LG

LG се държат. Компанията понася тежки удари, заради bootloop проблема при по-старите си устройства, а и продажбите на LG G5 не им помогнаха. Все пак, корейците правят всичко възможно, да се харесат на потребителите.

Вижте нашето:

LG G6 видео ревю

Samsung са сила

Няма никакво съмнение, че Samsung са сила. Те са първи в света по продажби на смартфони. Най-големият им конкурент са Apple, това също е факт. Освен конкуренти обаче, Apple са и “най-големите дружки” на Samsung. Да не забряваме, че Samsung се утешават от успехите на iPhone, с огромни печалби от различните компоненти, които продават на Apple за същите тези iPhone…

Вижте нашето

Galaxy S9+ видео ревю

Huawei са заплаха за Samsung

Когато става въпрос за Huawei обаче, Samsung вероятно не се чувстват по същия начин. Huawei увеличават пазарния си дял всяка година и в момента застрашават да задминат Apple по брой продадени смартфони и да се наредят на второ място, като световен лидер при смартфоните, точно зад Samsung…

Въпреки, че често се “вдъхновяват” от дизайните на iPhone и Galaxy смартфоните, Huawei не се страхуват да експериментират.

В нашето

Huawei P20 Pro видео ревю

можете да видите първият смартфон в света с три камери на гърба и в същото време, сериозно предизвикателство към камерафоните изобщо. Оказва се, че това далеч не е всичко…

През 2019 година, Samsung ще представят първия си сгъваем смартфон – Galaxy X. Освен, че ще е “сгъваем”, за него знаем и че ще струва около 2000 щатски долара.

Президентът на Huawei Consumer Business, Jim Xu, е коментира в интервю, че компанията му също работи по сгъваем смартфон. И не само…

Не пропускай:  [PR] Huawei P30 Pro в цвят Amber Sunrise вече е в България

Всъщност, Huawei работят по няколко устройства. Едното ще е геймърски смартфон, който ще се конкурира с Razer Phone, Asus ROG Phone и Xiaomi Black Shark. През 2019 година, ще представят и свой, собствен, сгъваем смартфон. И ако и това е малко – ще имат и смартфон с движещи се механични части – както Vivo NEX (изскачаща камера) и Oppo Find X (цялата горна част се вдига, за да разкрие куп камери и сензори).

Няма никаква друга информация и детайли около мистериозните устройства на Huawei. Най-голям интерес възбужда сгъваемият смартфон на компанията, който ще се конкурира директно с Galaxy X на Samsung.

Да, Samsung определено трябва да внимават с Huawei…

Xiaomi са заплаха за всички

И двете компании обаче, може би трябва да преосмислят стратегиите си, щом на пазара навлязоха Xiaomi. Въпреки, че не могат да се похвалят с огромни продажби (все още), Xiaomi всяка година увеличават пазарния си дял. Китайците са “безсмъртни на второ ниво с три човечета”, когато става въпрос за смартфони в средния клас. С Xiaomi Mi 8, Mi 8 SE и Mi 8 Explorer Edition, вече са заплаха и във високия клас смартфони.

Стратегията на Xiaomi (поне към момента) е доста интересна. Компанията не инвестира много в реклама, като вместо това “бълва” смартфони, точно както го правиха и Samsung, до преди няколко години. Въпреки, че е доста объркващо за потребителите, Xiaomi непрекъснато са в новините – независимо дали ще става въпрос за Redmi 5, Redmi 5 Plus, Redmi Note 5, Redmi Note 5 AI, Redmi Note 5 Pro, Redmi S2, Redmi 6A, Redmi 6, Redmi 6 Pro, Mi 8, Mi 8 SE, Mi 8 Explorer Edition и каквото още се сетите… Имайте предвид, че всичко изписано по-горе е представено през последните 5-6-7 месеца.

Повече яснота можете да добиете от нашите:

Да, сигурни сме, че Samsung и Huawei внимателно наблюдават Xiaomi и най-вероятно, скоро ще започнат да свалят цените на смартфоните си, за да се конкурират успешно с ниските цени на Xiaomi.

Apple са си Apple…

Apple изглеждат някак встрани от цялата тази суматоха. Те обичат да продават скъпо, което е добре за компанията и акционерите. Потребителите и фенове на Apple, нямат никакъв избор – ако искат iOS, просто трябва да си купят iPhone. Липсата на конкуренция (iOS устройства от друг производител), в известна степен гарантира успеха на iPhone.

И при Apple обаче, нещата не “цветя и рози”. Въпреки, че компанията е изключително успешна за акционерите си, самият факт че през 2018 година ще видим три различни iPhone-а, говори много. Apple се опитват да обхванат повече потребители. Говори се още, че цените на следващите iPhone-и, ще са по-ниски… Това също е част от стратегията на компанията, за да остане с добри позиции на пазара.

Можете да научите всичко за новите им модели от нашите: