Ревю на HP TouchPad – част 2

    Част първа от ревюто на HP TouchPad (направено от колегите от thisismynext.com)

    Софтуер

    Напоследък най-важното за едно устройство не е хардуера, а софтуера. Тук операционната система е webOS. Версията е 3.0.

    User Interface

    Същите основни неща, които направиха webOS толкова атрактивна платформа преди години, все още са използвани в новата версия. Cards, Synergy, launcher, нотификации, universal search (сега е преименуван на Just Type), Quick Actions. Ако имате Palm телефон, нещата са ви познати. За да използва платформата в таблет, HP е премахнал някои от жестовете, с които може да сте свикнали. Плъзгането на пръста нагоре, при което се изхвърлят картите и се показва launcher-а, се използва и тук. Но плъзгането на пръста наляво и надясно, както и жестът за показване на Quick Launch лентата, липсват. Вместо това в приложенията е сложен back (назад) бутон. Само за няколко часа може да се свикне с липсата на липсващите тук жестове.

    Тук отново са използвани карти за приложенията, купчини карти, които също работят много добре и позволяват по-удобно управление на мултитаскинга. Stacks (купчините) правят работата още по-удобна и нещата стават още по-естествено, отколкото при всяка друга мобилна операционна система на пазара.

    И други неща вървят с webOS 3.0, като Synergy, който е разширен и обхваща всички типове акаунти и приложения, включително MobileMe, Dropbox, Skype и други. Тук са и дискретните нотификации на webOS, но са представени по малко по-изчистен начин, който е и по-удобен за използване. Те се появяват в дясната част на статус лентата и могат да бъдат управлявани от всяко място в таблета. Можете да прегледате купчина email нотификации или съобщения без да се налага да отваряте съответното приложение.

    HP е добавил някои нови възможности към webOS, които са доста смислени. В mail приложението, както и в много други приложения, са използвани „панели”. В сложни програми, където има навигация на много нива, можете да плъзнете пръст наляво или надясно в колони, за да се покажат или скрият секции от приложението. В mail приложението, първоначално има три панела. В лявата част има един панел, в който са показани акаунтите и папките. В средата се намира съдържанието на входящата кутия. В дясната част се визуализира съобщението, което четете. Ако искате да видите email-ът, който четете, на по-голяма част от екрана, просто трябва да хванете долната лява част на този панел и да я преместите наляво.


    В Twitter приложението на iPad е използвана подобна концепция, но тук се разбира много ясно кога можете да изтеглите панел или да го върнете обратно. Тази опция е използвана в операционната система на доста места – в снимки, Facebook приложението, съобщенията. То е много просто и изглежда напълно естествено.

    Изглежда, че основните принципи на философията на webOS 3.0 са свързани със скоростта, простотата и откриването на най-кратките и естествени стъпки, за да се направи нещо. В webOS 3.0 тези принципи са запазени. HP само е доразвил нещата, започнати от Palm. Навигацията в TouchPad е напълно естествена и много приятна. Но и тук има някои недостатъци.

    От началото на използване на таблета, става ясно, че HP е оставил част от работата по настройката на операционната система. Липсата на блясък създава разочароващи моменти, при използването на TouchPad. По-конкретно, чувствителността на допир и цялостната гладкост на интерфейса са недостатъчно добри. Понякога, натискането на бутон на екрана не предизвиква реакция, приложения изведнъж спират работа, при скролиране на списъци, те се движат на пресекулки (или просто изчезват). Понякога устройството се държи добре, нещата вървят съвсем гладко, в други моменти то се държи напълно влудяващо. Не веднъж цялата система замръзва и се рестартира, по средата на навигация (или опит за навигация) и излизане от проблем с интерфейса. Навсякъде в операционната система се откриват тъмни ъгли или незавършени и нетествани части от интерфейса. Например, плъзгането на пръста нагоре се предполага, че трябва да отвори launcher-а, но понякога отваря приложение.

    И не става въпрос само за скорост и гладкост. Новата виртуална клавиатура често не реагира или реагира бавно при натискане на клавиши, което води до правописни грешки. Правописните грешки не се поправят автоматично правилно, някои от грешките се поправят автоматично, но други от грешките си остават.

    По-изнервящо е, че думи, които очевидно са написани грешно и са подчертани (това означава, че са разпознати от програмата за проверка на правописа като грешни), предлагат правилния правопис като пръв избор, когато натиснете думата. Контекстуалното меню, от което трябва да изберете правилното изписване, понякога не реагира или изчезва при докосване.

    Skype, въпреки интеграцията в ядрото на операционната система за разговори, като цяло е бъгав, замръзва, не успява да се свърже, и е доста странно да се използва. Завъртането на устройството също е проблем. То често променя визуализацията неочаквано, или не успява да реагира на промяна на ориентацията на устройството.

    Колегите от thisismynext.com са разговаряли с Jon Rubinstein и други хора от HP. Те са получили уверението, че почти всички бъгове и проблеми, които са се проявили по време на тестването на устройството от колегите от thisismynext.com, ще бъдат оправени с OTA ъпдейт, който трябва да излезе малко след излизането на таблета на пазара. Колегата от thisismynext.com е попитал за всеки от бъговете и проблемите, които е срещнал с таблета, и е получил уверението за всяка конкретна точка, че хората от HP знаят за проблема и, ако проблемът вече не е разрешен в последния build на операционната система, то това ще стане преди излизането на ъпдейта.

    Силно подозираме, че фактът, че HP спира работа по всички webOS устройства променя нещата и няма да има бъдещи ъпдейти за TouchPad. Ако HP реши да предложи платформата на други производители, които да произвеждат webOS устройства, предполагам, че HP ще трябва да отстрани откритите проблеми и бъгове.

    Другият проблем пред HP е липсата на поддръжка от разработчиците. Компанията твърди, че ще има 300 приложения за таблет (повече от приложенията за Honeycomb), но количеството на висококачествени приложения е малко и те са малка част от всички приложения.

    Очаквайте продължение на ревюто на HP TouchPad.