Samsung ще похарчи 9.3 милиарда долара за проучвания и разработки

    Научихме, че Samsung е планирал да похарчи 9.3 милиарда долара за проучвания и разработки през тази година. До момента компанията вече е успяла да похарчи около половината от планираната сума. За сравнение, Apple е похарчил 4 пъти по-малка сума за проучвания и разработки през миналата година от планираната от Samsung сума за тази година.

    Двете компании са едновременно партньори и конкуренти. Samsung произвежда компоненти за устройствата на Apple – екрани, процесори, NAND памети. В същото време, устройствата на Apple и Samsung се конкурират на пазара. В началото на годината Apple заведе дело срещу Samsung като обвини корейския производител, че Galaxy S устройствата най-нагло копират дизайна на устройствата на Apple. Двете компании продължиха да завеждат дело след дело една срещу друга. В началото на месеца съдът забрани продажбата на Galaxy Tab 10.1 устройства в Европа. Няколко дни по-късно, съдът вдигна забраната за почти всички Европейски държави с изключение на Германия.

    Ако Samsung използва част от парите за проучвания и разработки, за да се сдобие с патенти, това би помогнало на компанията в съда. Забелязваме, че компаниите влагат доста средства и усилия за воденето на съдебни спорове помежду си. Знаем за множеството дела, които Apple е завел срещу Samsung и Samsung срещу Apple. Ако Samsung успее да получи повече патенти, които да помогнат на компанията при тези дела, това със сигурност би било добре за корейския производител. Възможно е дори Samsung да успее да вдигне забраната за продажба на Galaxy Tab 10.1 устройства в Германия.

    Изглежда, че Apple не иска вече да работи със Samsung и търси други производители за компонентите на своите устройства. Появи се информация, според която A6 процесорът, който ще бъде използван в следващите устройства на Apple, ще бъде произвеждан от TSMC.
    Ако Samsung похарчи добре сумата от 9.3 милиарда долара, предназначена за проучвания и разработки, компанията може да постигне успехи в борбата с Apple.

    Софтуерът е важен компонент в мобилните устройства. Появиха се слухове, според които Samsung е възможно да купи webOS платформата. Palm създаде webOS платформата, но финансите на компанията привършиха преди платформата да получи голям пазарен дял. HP купи Palm, заедно с webOS, за 1.2 милиарда долара като компанията искаше да започне да произвежда мобилни устройства – смартфони и таблети. Малко след излизането на TouchPad, първия таблет на HP, на пазара, HP реши, че не е доволен от продажбите му и спира работата по всички webOS устройства. HP намали драстично цената на TouchPad с надеждата да успее да продаде вече произведените таблети. Не е ясно какво ще направи с webOS платформата, но предполагаме, че ще се опита да си върне поне част от инвестираните средства в нея като я продаде. Възможно е Samsung да прояви интерес към платформата и да я купи.

    Samsung е един от най-големите производители на Android устройства. Когато Google обяви, че купува Motorola, нещата за останалите производители на Android устройства се промениха. До тогава тези производители бяха равностойни. След покупката на Motorola, Google се оказва производител на устройства, използващи собствената му мобилна платформа. Това поставя останалите производители в неравностойно положение. А това изглежда като достатъчно основателна причина за Samsung да направи необходимото, за да зависи в по-малка степен от мобилната платформа на Google. Купуването на webOS платформата би постигнало точно това. Ако Samsung похарчи част от сумата, предназначена за проучвания и разработки, за да купи webOS платформата, ще подобри положението си и ще направи компанията по-независима от Google. webOS платформата е страхотна и с доста малко усилия, Samsung може да я направи доста популярна.